Sunday, January 23, 2011

Tempeyek

Resepi Tempeyek


bahan-bahan:

600 gram tepung beras
500 gram kacang tanah
1 biji kelapa
4 ulas bawang putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis- ditumbuk kasar
ikan bilis
sedikit garam
minyak untuk menggoreng.


cara penyediaan:

1.campurkan tepung beras dengan santan.kecairannya seperti menggoreng pisang.
2.masukkan bahan tumbuk serta sedikit serbuk kunyit.
3.panaskan sudip atau acuan dalam minyak panas.
4.sudukan sedikit adunan ke atas sudip/acuan. taburkan kacang yang telah di  basuh dan keringkan serta ikan bilis.
5.goyangkan dalam minyak panas hingga tanggal daripada sudip.goreng hingga garing.

Putu Kacang

Resepi Putu Kacang

bahan-bahan:

1 kg kacang hijau
1 kg gula halus
250 gram air


cara penyediaan:

masak gula bersama air hingga gula cair sepenuhnya. tutup api dan biarkan sejuk.
sementara itu sangai kacang hijau hingga wangi dan masak.
tumbuk dan tampi untuk asingkan kulit kacang hijau.
kisar kacang hijau hingga halus.
ayak kacang telah dikisar kedalam air gula yang telah di sediakan tadi.
kacau rata dan sebati.
biarkan seketika selama 3 jam.
bentukkan putu acuan dengan acuan. kemudian jemur hingga  kering.

Kuih Siput

Resepi Kuih Siput


bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
250 gram marjerin
1/2 gelas air
1 sudu jintan manis
6 ulas bawang merah
1 tangkai cili cili hidup
sedikit udang kering
2 tangkai daun kari, hiris halus
garam secukup rasa
minyak masak untuk menggoreng.

cara penyediaan:

marjerin dan air dipukul hingga sebati.ketepikan.
jintan manis, bawang, cili dan udang kering di kisar halus.
campurkan bahan-bahan kisar kedalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan air yang di pukul tadi.
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yg lembut.
masukkan daun kari.
ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput.
goreng hingga masak.

Kuih Sepit

Resepi Kuih Sepit

bahan-bahan:

220 gram tepung gandum
60 gram tepung beras
1 biji kelapa
5 biji telur
250 gram gula halus
500 ml air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng


cara penyediaan:

telur dan gula halus di pukul hingga rata.
ayak tepung gandum bersama tepung beras.
masukkan bancuhan telur ke dalam campuran tepung dan kacau perlahan-lahan hingga sebati.
masukkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi sebati.
paanaskan minyak bersama dengan acuan kuih kapit.
tuang satu hingga dua sudu adunan ke dalam acuan dan kapit kedalam minyak untuk digoreng.
apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan.
buka tudung dan keluarkan isinya untuk dilipat dengan segera.
biarkan sejuk sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Kuih Karas

Resepi Kuih Karas

bahan-bahan:

1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
minyak untuk menggoreng

cara penyediaan:

ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. kacau hingga sebati.
panaskan minyak di dalam kuali.
masukkan adunan kedalam acuan kuih karas(seperti acuan roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
apabila warnanya agak kekuningan,angkat dengan segera dan lipat. toskan.
apabila sudah sejuk, simpan kuih karas kedalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.

Kuih Bangkit

Resepi Kuih Bangkit


bahan-bahan:

600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning)
1 biji telur
1 biji kelapa ( ambil santan pekat)
secubit garam
1/2 sudu kecil bikarbonat
gula secukupnya

cara penyediaan:

masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. matikan api.
masukkan gula,telur dan soda bikarbonat ke dalam adunan menjadi lembut.
canaikan dan terap mengikut bentuk yg disukai.
aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.

Cakar Ayam

Resepi Cakar Ayam


bahan-bahan:

1/2 kg keledek,kupas kulit.
1 sudu kecil kapur makan.
300 gram gula merah.
air secukupnya.
minyak untuk menggoreng.

 cara penyediaan:

bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
rendam ke dalam air kapur selama satu jam.
tos hingga kering dan goreng. angkat dan toskan minyaknya.
ambil kualu lain, masukkan gula merah dan air. masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. gaul rata.
cepat2 angkat dan masukkan kedalam acuan bulat.
tekan kuat2 hingga mampat.
sejukkan.
apabila sejuk,simpan kuih karas kedalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.

Buah Rotan

Resepi Buah Rotan

Bahan-bahan :

4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
1/2 biji santan kelapa
sedikit bijan
minyak masak untuk menggoreng

cara penyediaan :

tepung gandum digaul dengan telur
masukkan santan dan uli hingga sebati
apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli
golek-golek atas bijan
goreng hingga kekuningan.

Batang Buruk

Resepi Batang Buruk


bahan-bahan :

600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula ( kisar)
3 biji telur
minyak untuk menggoreng


cara penyediaan : 

panaskan santan hingga mendidih. tutup api dan sejukkan santan.
sangai kacang hijau dan buang kulit. kisar hingga halus. campur dengan gula dan ketepikan.
gaul tepung dengan santan yang telah di masak. masukkan telur dan uli.
canai hingga nipis dan potong ikot saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. potong kecil dan goreng.
setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.

Bahulu

Resepi Bahulu

Bahan- bahan :

10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula

Cara Penyediaan :

Pukul telur dan gula sehingga kembang. campurkan sedikit tepung dengan semangkuk kecil adunan telur. pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair. panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. tuangkan adunan tetapi jangan terlalu penuh. bakar sehingga bahulu kuning keemasan.

Bahan-bahan:
10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula
Cara Penyediaan:
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Campurkan sedikit tepung
dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan
terlalu cair. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur
tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. Tuangkan
adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga
bahulu kuning keemasan.


Bahan-bahan:
10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula
Cara Penyediaan:
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Campurkan sedikit tepung
dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan
terlalu cair. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur
tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. Tuangkan
adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga
bahulu kuning keemasan.


Bahan-bahan:
10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula
Cara Penyediaan:
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Campurkan sedikit tepung
dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan
terlalu cair. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur
tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. Tuangkan
adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga
bahulu kuning keemasan.

Sponsor Link :